Podcasten Tæt på

Alzheimers demens

To sider af samme sag

Behandling

Man kan kun medicinsk behandle alzheimers demens.  Medicinen sigter mod at stoppe eller forsinke sygdommens udviking, så den medicin man kan få kan ikke helbrede sygdommen. 

Samtalen

Det var lidt om Demens og alzheimers demens som Per har. Dagens afsnit er rigtig er spændende fordi jeg snakke med både per og Birgitte på samme tid og det gav en rigtig god dynamik og et helt andet lag ifht vores samtale. Vi kommer ind på hvordan Per forhold sig til sin sygdom og hvordan det nogle gange kan konflikte og påvirke deres hverdag fordi der er nemlig forskel på hvordan Birgitte, Pers kone ser hans sygdom og hvordan Per ser den. 

Per har Alzheimers demens og har været gift med Birgitte i 45 år. I dette afsnit af Podcasten Tæt på snakker jeg med Birgitte og Per på samme tid. De vil gøre mig klogere på hvad det vil sige og have Alzheimers demens men også hvordan det er at være pårørende. 

Hvor mange har Alzheimers demens?

Der er cirka 85.000-90.000 mennesker der i Danmark lever med en demenssygdom. Cirka 400.000 Personer i Danmark lever i dag med en dement i familien. 

Hvad er Alzheimers demens? 

Alzheimerforeningen skriver følgende om demens. Demens er en tilstand hvor de mentale færdigheder bliver svækket af sygdommen. Demens kommer fra latin og betyder “Væk fra sindet”. 

Der findes flere forskellige former for demens sygdom hvor Alzheimers er den hyppigste, men der findes også vaskulær demens og lewy body demens. 

Karakteristika

Nogle af de karakteriska der kan være for personer med demens er svækkelse af en eller flere kognitive funktioner, hvor den som de fleste nok kender og som man ofte ser er svækkelse af hukommelsen. Forringelse af den praktiske funktionsevne i hverdagen. Nogle kan også opleve ændringer i adfærd eller personlighed og ændringer i følelsesliv, reaktionsmønstre. Nogle vil også være vedvarende trætte og ikke udvise den samme form for initiativ. Man inddeler demens i tre forskellige grader – let, moderat, svær.