Podcasten Tæt på

Autisme og ADD

13AA04BE-72AE-4BC6-B8A7-D8B46027A901

Fortællingen

Hej med jer! Vi er en autistisk familie bestående af 2 lækre små drenge samt mor og far. Far, Carsten, 42, har GUU og ADD. Mor, Pernille, 34, har atypisk autisme. Lucas, 6, har infantil autisme, og Nohr, 3, skal udredes til foråret for autisme og ADHD. Diagnoserne sammenlagt betyder, at vi lever et meget anderledes liv, og det liv får I et indblik i her i podcasten, som har fokus på livet med autisme og ADD set indefra, altså vi voksnes oplevelse af at leve med diagnoser. Nogle af jer kender måske til vores familie fra profilen @pernillehebsgaard, hvor Pernille jævnligt deler ud af livet i den autistiske verden.

I de to afsnit af podcasten I skal høre, kommer I, som navnet siger, virkelig tæt på. Tæt på Pernille og Carsten – og tæt på alle følelser og tanker forbundet med det at være født med en anderledeshed i hjernen 🥰 I kommer helt ind under huden, og vi taler om alt fra hvordan diagnoserne påvirker og kommer til udtryk til hvad det betyder for familien at ikke bare én, men hele fire personer i husstanden har anderledes behov.

Der bliver talt om livskriser og sammenbrud og om hvad der gav anledning til at opsøge diagnosticering, og vi taler om hvad der gøres for at tilgodese hinandens behov. Vi taler arbejde, søvn, tankemylder og sygdom, og vi taler glæder og udfordringer. Vi kigger bagud, her og nu og ind i fremtiden.

I får det virkelig lige fra leveren uden omsvøb, som autister gør det bedst; ærligt, åbent og direkte. Og så er det faktisk også blevet nogle ret lærerige afsnit, da der også bliver talt lidt om sådan mere fagmæssigt hvad de forskellige elementer i en autismediagnose betyder.

Vi håber I har lyst til at lytte med, og at I tager godt imod podcasten! Rigtig god fornøjelse!

 

Vinklen i dette afsnit er lidt anderledes end tidligere, fordi vi har tidligere mest   hørt fra forældre til børn som har infantil autisme så skal vi nu hører fra forældre som selv har autisme, GUU og ADD og som er forældre til to børn hvor den ene har infantil autisme. 

Autisme er en livslang gennemgribende udviklingsforstyrrelse. Man mener at autisme skyldes forandringer i hjernens udvikling. Man bruger ofte betegnelsen autismespektrumforstyrrelse fordi vi taler om et sammenhængende spektrum af bestemt neuroligske karakteristika. Symptomer på autisme viser sig primært som afvigelser i social færdigheder, kommunikative færdigheder og forestillingsevnen. 

Atypisk autisme er forskellige fra infantil autisme på den måde at først viser sig efter tre års alderende. Og det der faktisk er rigtig svært at finde noget om atypisk autisme ifht voksne. 

 Hvis i gerne vil høre mere om autisme og især infantil autisme så gå ind og lyt til mit afsnit med Julie, Josefine eller Rikke, der forklarer jeg i starten af afsnittet lidt mere om det. Lad os prøve og gå videre til GUU, som er en forkortelse for gennemgribende, udviklingsforstyrrelse, uspecificeret. 

Det næste her er tyvstjælet indefra MOLIS.dk og her står der om GUU at: 

GUU bruges til at diagnosticere børn, som udviser mange, men ikke alle de typiske tegn på autismespektrumforstyrrelser, eller hvis vanskelighederne ikke er særlig tydelige før seksårsalderen. Ofte bruges GUU som en midlertidig diagnose, indtil det kan fastslås, hvilken gennemgribende udviklingsforstyrrelse, der er tale om (og når vi snakker om gennemgribende udviklingsforstyrrelses diagnoser så har jeg forstået det sådan alt vi snakker infantil autisme, atypisk autisme og Aspergers syndrom). Det var meget lidt om GUU. ADD har jeg snakket lidt om i et andet afsnit. 

Men ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse som giver forstyrrelse i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har med tænkningen at gøre. ADD står for attention deficit disorder, altså forstyrrelse i opmærksomheden. Den kaldes og den stille form for ADHD, da denne form ikke er præget af hyperaktivitet. Der er en ligelig fordeling ifht kvinder og mænd der har ADD. Symptomerne på ADD kan være, opmærksomhed, man kan være tilbøjelig til at være mentalt fraværende, man kan have svært ved at komme igang eller færdiggøre opgaver og så kan man også have vanskeligheder med at organisere og planlægge og sådan helt generelt skabe struktur i hverdagen. 

I dette afsnit af podcasten snakker vi om hvordan Pernille og Carstens hverdag er strukket sammen, hvordan deres diagnoser kommer til udtryk på dem og hvordan de spiller ind på hinanden og så snakker vi også en smule deres to børn. 

Jeg vil bare sige rigtig rigtig god fornøjelse.