Podcasten Tæt på

Colitis Ulcerosa

Colitis ulcerosa en følgesvend

Om Katrine

Katrine var da vi optog 28 år og kommer fra Århus 🏠Katrine har siden hun var 16 haft colitis ulcerosa og i 2019 fik hun faktisk konstateret type 1 diabetes, hvilket ikke er så unormalt for personer med colitis ulcerosa. 

Katrine er uddannet psykolog og er med sine 13 år på bagen med colitis ulcerosa i bagagen, det man må betegne som en “erfaren” kroniker.

I del 1 og del 2 af Tæt på Katrines colitis ulcerosa vil Katrine dele ud af sine erfaringer, frustrationer og tanker omkring det at være kroniker. Vi snakker blandt andet om åbenhed omkring sygdom, drømme for fremtiden, børn og stiftelse af familie og det at skulle redefinere sig selv når man skal indtage nye roller i livet, som til tider har givet en del frustrationer.

Om colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa er en kronisk betændelsetilstand i tyktarmen, som oftest rammer endetarmen og den nedre del af tyktarmen, men den kan også godt angribe hele tarmen. Nogle af de symptomer man kan få kan være blodig diarre, almen utilpashed, blodmangel og træthed. 

Man behandler colitis ulcerosa med medicin men den eneste måde at helbrede sygdommen på er at fjerne tarmen. 

Måden man stiller diagnosen på er at man får taget nogle blodprøver og så bliver der udført en kikkertundersøgelse af tyktarmen, altså en koloskopi som det hedder. Og så kan man i andre tilfælde også få lavet nogle andre undersøgelser. 

Hvis vi kigger på hvor mange der får colitis ulcerosa jamen så ser man oftest sygdommen blandt personer i alderen 18-35 og sundhed.dk angiver at der cirka er 13 nye tilfælde hvert år ud af 100.000.

0
Lever med colitis ulcerosa
"Jeg vi ikke lade min lykke definere af mine sygdomme"
Katrine
Colitis ulcerosa