Podcasten Tæt på

Down syndrom - milika

Established in 1995

Samtalen

Vi skal snakke om hvordan det er at være mor til Milika og hvordan man får enderne til at nå sammen når man bliver alenemor i en alder af 20 år. Vi skal høre om Milikas hverdag og de tanker der er knytter sig til at have et barn med Down syndrom. Vi får svar på hvad Stinne tænker om Milikas fremtid og så får jeg svar på fordommen om “alle med Down syndrom er glade hele tiden” som jeg har hørt rigtig ofte. 

20210402_085439

Til at hjælpe mig med at blive klogere på hvad Down syndrom er og hvordan det er at være forældre til en med Down syndrom har jeg allieret mig med Stinne som er mor til Milika som er 13 år og har Down syndrom.

Hvad er Down syndrom?

Der findes forskellige former for Downs syndrom hvor den mest hyppige er trisomi 21 som skyldes et ekstra kromosom i kroppens celler.  I følge landsforeningen for Down syndrom så blev der fra 2003-2005 født cirka 100 børn om året med Down syndrom og fra 2006 til nu er antallet faldet til 21-34 børn om året, de skriver desuden at der lever omkring 2000 menneske med Down syndrom i Danmark. Diagnosen stilles som regel ved fødslen pga de typiske træk ved down syndrom som blandt andet kan være lille hovedomfang, flad nakke, små ører, karakteristiske øjne. Mange børn med downs syndrom kan også have medført hjertefejl. 

Man kan ikke behandle Down syndrom, behandlingen sigter derimod at lægge et godt fundament for personen med Down syndrom så at han/hun kan få et meningsfyldt og værdigt liv som alle andre. Dog kan nogle af de medførte misdannelser kræve operation eller særlig medicin. Down syndrom er ikke arveligt og som sådan ikke farligt dog ved man at personer med Down syndrom har en nedsat forventet levealder.

20210330_133130