Podcasten Tæt på

Knoglekræft

0C86FBBA-8305-4552-B240-13B5460BBF51

Fortællingen

Mit navn er Sofie og den 7. november 2016 fik jeg konstateret knoglekræft i venstre lårben. Mit liv er for altid blevet ændret og nogle af de tanker og oplevelser snakker jeg med Martin om. Det har nemlig ikke kun været kræften, der har været hårdt, men bestemt også tiden efter.
Jeg har igennem mit kræftforløb fået et fysisk handicap, hvilket jeg har haft svært ved at finde hoved og hale i.
Jeg er i dag 23 år, gift med verdens dejligste mand, har en hund og jeg har aldrig været mere taknemmelig for livet og tilværelse.
Jeg håber I synes om podcasten og kan finde inspiration og få sat nogle tanker igang, som I måske ikke havde haft forinden.

Sofie, knoglekræft

Hvad er knoglekræft?

Knoglekræft eller knoglesarkomer er en kræfttype der opstår i knoglerne, ofte tæt på skulder, knæ eller hofteled. 

Man kender ikke rigtig årsagen til at knoglekræft. Hvis man tidligere har fået højdosis strålebehandling har man en lille øges risiko, men på den baggrund kan det tage op til 5-10år om at udvikle et knoglesarkom. 

Symptomerne på at man har knoglekræft kan variere alt efter størrelsen af knuden og hvor den sidder. 

Men dybe smerter om natten er et meget almindeligt symptom. Man vil i nogle tilfælde også kunne mærke en knude ved knoglen. 

For at kunne stille diagnosen skal man igennem en række scanninger. I nogle tilfælde skal man også ind og tage vævsprøve for at kunne klassficiere tumoren. 

Behandlingen knoglesarkomer er først og fremmest operation. Strålebehandling kan i nogle tilfælde også bruges før og efter operationen. 

I nogle tilfælde i forbindelse med operation kan amputation også komme på tale. 

Hvem rammer knoglekræft?

Der er lidt flere med end kvinder der får diagnosen. Ved udgangen af 2018 var der cirka 1000 personer som levede med diagnosen. Der er cirka 25 dødsfald pr år.