Podcasten Tæt på

lupus/Sle

879A9A00-A784-47B0-AB94-684D9583CD86

Fortællingen

Hej, mit navn er Nikoline, jeg er 32 år gammel og læser til daglig medicin og teknologi på Dansk Teknisk Universitet og Københavns Universitet – dog er jeg på barsel lige nu med mine 5 måneder gamle tvillinger.
Jeg har hele livet døjet med et dårligt helbred og haft diverse alvorlige bakterieinfektioner, samt et nyresvigt da jeg var 12 år. I sommeren 2019 begynder jeg at få mærkelige hududslæt ud af det blå, noget jeg aldrig har oplevet før.
Fordi min mormor havde lupus og udslættet mindede meget om hendes, bad jeg min egen læge om en test der kunne be- eller afkræfte om det var dét, da diverse allergitester er negative.
Den kom tilbage klart positiv, og allerede 4 dage senere havde jeg en tid på rheumatologisk afdeling på Rigshospitalet, som jeg har frekventeret hyppigt siden.
Både qua min uddannelse og fordi jeg har haft denne sygdom inde på livet som nær pårørende har jeg mine skræmmescenarier for hvordan min fremtid mon vil blive, men en (næsten) ukuelig tro på at det hele nok skal blive ret godt – selvom det ikke bliver helt som jeg først planlagde det

Nikoline, Lupus/SLE

Nikoline har kvalificeret sig til VM i forhindringsløb men I sommeren 2019 begynder Nikolines hud og blive angrebet. Ja hvad der sker efterfølgende kan i høre i dette afsnit af podcasten. 

 

Hvad er Lupus/SLE?

Lupus SLE opstår fordi kroppen immunforsvar tager fejl og begynder at angrib kroppens egne celler. Der dannes immunstoffer som medfører betændelse i væv og organer. 

Hvorfor får man Lupus/SLE?

Årsagen til lupus kender man ikke. Men man ved at arv og kroppens hormonforhold kan påvirke udviklingen af sygdommen.
Man ved dog at solstråler kan udløse anfald af lupus, ligeledes kan graviditet og nogle få lægemidler. 

Symptomerne

Symptomerne på Lupus kan være – sommerfugleudslæt i ansigtet, ledsmerter, træthed og nedsat koncentrationsevne. 

Behandlingen

Man kan ikke helbrede LUPUS. Man sigter derimod at lindre symptomerne. Man er ret følsom over for sollys hvorfor det er vigtigt at man beskytter sig mod solen. 

Hvor mange får Lupus/SLE?

Forekomsten af SLE er cirka 15-50 pr.100.000

Ni gange hyppigere hos kvinder en mænd og yngre og midaldrende kvinder rammes. 

B08409F9-3F41-4B13-86E7-73FE947F4DBA