Podcasten Tæt på

Multiple sclerose

Sygdommen med de 1000 ansigt

Om Stine 

Stine er 26 år bor i København og fik multiple sclerose i sommeren 2018. Stine har en meget aktiv livsstil og er blandt andet bikefit instruktør. 

Som lyn fra en klar himmel skete det. Stine skulle hjem fra en fest og hun bestiller derfor en taxi. Da hun efter at have sovet i taxaen vågner, er der noget der er helt anderledes…..

Nogle døgn senere melder spørgsmålene sig “kommer jeg nogensinde til at spille fodbold igen?”, “kommer jeg nogensinde til at få førligheden tilbage?”.

Multiple sclerose

Sclerose er en autoimmun sygdom, som nedbryder dele af nervecellerne. Det betyder, at nerverne ikke kan kommunikere ordentligt. 

Årsagen til sclerose kender man ikke præcist. Man mener dog at genetik og miljø har en betydning. 

Der findes forskellige former for sclerose. Attakvis  sclerose, primær progressiv sclerose og sekundær progressiv sclerose. 

Den vi i denne episode skal høre om er den attakvise sclerose, som mere end 8 ud af 10 diagnosticeres med. 

Et attak er et angreb på kroppen som kan vare i dage til måneder. Symptomerne på et attak kan være meget forskellige og variere rigtig meget fra person til person. Men nogle af symptomerne man kan opleve er føleforstyrrelse og nedsat kraft i arme og ben. 

Vil i gerne vide mere om multiple sclerose kan i gå ind på scleroseforeningens hjemmeside. 

0
Har sclerose i Danmark
"Og så tror jeg det er sindsygt vigtigt at man holder fast i at, altså affinder sig med man har sygdommen og ikke på nogen måde benægter det fordi, om man vil det eller ej så er det en stor del af en nu og vil nok altid være det"
Stine
Multiple sclerose 2018