Podcasten Tæt på

Pårørende til forældre med alkoholmisbrug

Fortællingen

Inden du lytter til denne podcast, skal du vide at jeg elsker min mor, far og papfar rigtig højt.

Jeg blev født ind i et liv, som på mange måder var dysfunktionelt. Mine forældre var utrolig kærlige og jeg har altid haft følelsen af at være elsket.
Men.. der er en bagside af min historie. En bagside af, at mit barndomshjem var normalt, set udefra. Indenfor husets fire vægge, var det en anden virkelighed. En virkelighed med svigt, druk og voldsomme skænderier, der sommetider førte til fysisk vold.

Jeg hedder Jannie Madsen, og er pårørende til stof- og alkoholmisbruger. Men, jeg er også meget mere end det. Jeg er mønsterbryder, uddannet socialrådgiver og mor til to vidunderlige børn.

Mit budskab med disse afsnit er, at fortælle omverdenen at du er aldrig alene. Det er aldrig barnets skyld at ens forældre drikker. Denne overbevisning havde jeg i mange år, at det kun var min familie, som havde disse problemer og det hele var min skyld.

Du er meget mere end din barndom og det kan lade sig gøre, at bryde den sociale arv – det er jeg et godt eksempel på.

I dette afsnit skal vi høre fra en pårørende. Og ikke en hvilken som helst pårørende. Vi skal høre fra en pårørende som er datter af forældre med et alkoholmisbrug.

En meget meget stærk fortælling som jeg har glædet mig til at dele med jer! 

Her kommer lidt viden omkring alkoholmisbrug

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ca 140.000 danskere der er afhængig af alkohol og ca 585.000 der har et skadeligt misbrug af alkohol – hvad det så indebærer ved jeg ikke. Altså jeg tænker jo der er dæmme mange unge mennesker som har et skadeligt misbrug af alkohol, men det er jo ikke på den måde vedvarende sådan resten af livet, eller det ved jeg jo selvfølgelig ikke, jeg syntes bare det virkede af mange. 

Der står blandt andet også på dansk misbrugsbehandling.dk at alkoholisme ikke er noget man udvikler fra den ene dag til den anden. De skriver blandt andet også at det er svært for den der har et alkohol misbrug af at se problemet alvor hvorimod det for de pårørende er tydeligt. 

Der er nogle klare diagnosekriterier ifht alkoholafhængighed. Det er blandt andet 

  • Drikketrang som medfører hyppig indtagelse af alkohol 
  • Kontroltab – altså den her manglende stopknap 
  • Forringet evne til at passe forpligter som f.eks. over for familie eller arbejde 

Det er blot nogle af dem. 

Der er 6 kriterier i alt og har man tre af dem i mindst en måned inden for det sidste år har man diagnosen alkoholafhængighed. 

Nogle af symptomerne på alkoholmisbrug kan være

  • F.eks. det at gemme flasker,
  • Drikke alene
  • Gå i forsvarsposition når det bliver nævnt. 

Børn af alkoholmisbrugere har en forhøjet risiko for selv at udvikle alkoholmisbrug. Man mener at 7-8 % af befolkningen udvikler alkohol afhængighed hvor der for børn af alkoholikere er 25 %. 

Det kan medføre skade på lever og bugspytkirtel og give markant forhøjet kræftrisiko hvis man drikker over Sundhedsstyrelsens anbefalede mængde genstande. 

Og så rammer alkoholisme bredt, uanset social status, uddanelse og indkomst. 

Årsagen til ifht at udvikle alkoholproblemer ved man ikke, men arvelige og biologiske anlæg spiller en rolle. F.eks. skriver sundhed.dk at 

Studier af bortadopterede børn har for eksempel vist, at børn hvis biologiske forældre var afhængige af alkohol, har øget risiko for selv at blive afhængige. Dobbelt så mange mænd som kvinder er afhængige af alkohol, men det er muligvis kulturelt betinget. 

Nu skal i høre fra Jannie, som vil fortælle os om hendes liv som barn af forældre med alkoholmisbrug. Vi skal høre om de sene aftentimer, hvor mørket faldt på, vi skal høre om de specielle mærkedage, vi skal høre om en datter som var med på bodega som barn og så skal vi høre om hvordan det har påvirket hende i hendes voksen liv.