Podcasten Tæt på

pneumothorax

IMG_4033

Fortællingen

En sammenklappet lunge kom som et kæmpe chok første gang da det skete i rolig tilstand. Det er et mysterie. Et mysteri som ingen læger kan løse. Efterfølgende oplever jeg at få en sammenklappet lunge 4 gange.

Kollapset højre lunge 4 gange.
– 2013 – 11 dages indlæggelse, 2 dræn
– 2016 – 4 dages indlæggelse, 1 dræn
– 2021 – 4 dages indlæggelse, 1 dræn / sug
– 2021 – 2 dages indlæggelse, 1 dræn / sug

For hver gang min lunge har været sammenklappet har jeg klaret det bedre for hver gang. Dog er uvisheden om hvorfor det sker, det der fylder mest. Det skaber utryghed og en masse bekymringer.

Jeg har tit tænkt, gad vide om det sker igen? Jeg mærker til arvvævet i dagligdagen og bliver derfor mindet om det i dagligdagen.

Jeg har derfor arbejdet rigtig meget med min psyke omkring det. Jeg skal opereres i efteråret 2021 for at mindske chancen for at lungen klapper sammen igen!! Det giver mig mere ro og accept for min situation som lunge patient.

Pernille, Pneumothorax

 

I 2013 da Pernille skal til at i seng føler hun at hun får en lammer indvendigt i lungen – hun går i seng og inden hun ved af det så befandt hun sig næste dag på Kolding Sygehus med et dræn. Hun endte med en indlæggelse på 11 dage. Tilstanden gik i sig selv. Men det er desværre sket flere gange siden da og vi skal høre om hvordan man lever med uvisheden og de spontane indlæggelser.

Vi skal også høre om hvordan Pernilles hverdag ser ud i dag og jeg skal også høre hende om der er nogle ting hun ikke kan. Pernille skal også snart ind og have lavet et indgreb som skal være med til at afhjælpe at det sker igen og det skal vi også høre lidt om. 

Hvad er Pneumothorax

Pneumothorax også kaldet lungekollaps opstår når der kommer luft i brysthulen. Lungeklapper altså sammen fordi der er kommet et hul i lungehinden. Det er ikke unormalt at personer der indgår i f.eks. trafikuheld kan opleve at få pneumothorax. Der ses også en øget tendens til pneumothorax hos personer som ryger. 

Personen som oplever Pneumothorax vil ofte opleve stikkende brystsmerter og åndenød. 

Behandlingen

Ifht behandlingen af pneumothorax, så ved de milde tilfælde ser man faktisk at lungen folder sig selv ud og der ikke kræves anden behandlingen. 

Men ved større sammenklapninger anlægges der et dræn som kan sørge for at luften kan fjernes fra brysthulen og til sidst kan lungen folde sig ud igen. 

Hvor mange rammer det? 

Lungekollaps sker hos cirka 1 ud af 10.000 personer